Prošle godine sam sebi dao zadatak da detaljno pokušam istražiti firme i programe koji nude online affiliate saradnju u Bosni i Hercegovini.

Znam da će se na ovo neki nasmijati, ali…

I pored toga što je cijelo područje Balkana na samom dnu ljestvice po pitanju affiliate marketinga, nije nemoguće isti raditi na ovom području.

Lično sam uspio dogovoriti affiliate saradnju offline i to za firmu u kojoj sam zaposlen.

U nastavku ću pisati kako sam to uspio.

Šta je Affiliate marketing?

Manje-više ovo je svima poznato, ali ipak da ponovim šta je to affiliate marketing.

Affiliate marketing je model promocije proizvoda i usluga gdje proizvođač ili prodavac putem posrednika nudi/prodaje/promovira svoje proizvode ili usluge, te za svaku realizovanu prodaju posredniku isplaćuje određenu naknadu.

Odavno je ovaj model pristupan u online biznisu. Na ino tržištu gotovo da ne postoji kompanija koja na bilo koji način svoje proizvode ili usluge nudi online, a da ne nudi i mogućnost affiliate marketinga za one koji na taj način žele zarađivati dodatni novac.

Kako Affiliate marketing funkcionira?

Kako Affiliate marketing funkcionira
Jednostavna shema Affiliate marketinga

Na skici iznad je opisan jednostavan model kako affiliate marketing funkcionira. U praksi, ovo je mnogo kompleksnije.

Najbolji način da se radi affiliate marketing jeste putem bloga ili vloga, a može se raditi i putem emaila ili društvenih mreža.

Svaki od ovih načina podrazumijeva da onaj ko promovira određeni proizvod ili uslugu treba biti prijavljen kao affiliate publisher (affiliate promotor) kod prodavca. Na osnovu prijave dobija se jedinstveni link za svakog affiliate-a.

Kada potencijalni kupac klikne na affiliate link koji ga vodi direktno na prodajnu stranicu prodavca, podaci o tome pomoću kojeg linka je taj potencijalni kupac došao pohranjuju se u coockie i na osnovu toga se prati da li će taj kupac izvršiti kupovinu.

Nakon realizovane kupovine, prodavac isplaćuje dogovorenu naknadu affiliate-u koji je kupca putem linka doveo do stranice prodavca, te je došlo do realizacije kupoprodaje.

Ovako funkcionira affiliate marketing.

Nažalost, na području Balkana na prste jedne ruke se može pobrojati koliko site-ova nudi mogućnost reklamiranja i dovođenja potencijalnih kupaca putem affiliate linkova.

Već spomenuh da sam prošle godine pretraživao da li u Bosni i Hercegovini ijedan site nudi mogućnost promocije putem affiliate-a.

Našao sam tri site-a i vrijedi ih spomenuti (od tad ne znam je li se pojavio neko novi ko nudi affiliate promociju), a to su:

Od ova tri, meni lično nisu bili niti jedna interesantne za affiliate marketing. Naravno, svako za sebe može pronaći nešto, ukoliko to želi da radi na našem tržištu.

Kako sam dogovorio affiliate saradnju za firmu u kojoj radim

2021. godine firma (računovodstvena agencija) otvara podružnicu u Sarajevu i tad počinje borba da ta podružnica i zaživi i postane samoodrživa.

Osim olakšavajuće okolnosti što više nisam morao putovani svaki dan na relaciji Sarajevo-Zenica, tu je, s druge strane, bila briga i razmišljanje kako naći nove klijente i uspostaviti stabilno poslovanje.

Naravno, prvo o čemu sam razmišljao jeste SEO, što je bio primarni način da se dođe do lead-ova, a kasnije i klijenata. 2021. godina je završila sa skromnim jednim novim klijentom i planom za 2022. godinu.

U 2022. godini sav trud oko ulaganja u SEO se isplatio, kako u novim klijentima i to ne samo iz BiH, nego i iz inostranstva. Mojoj sreći nije bilo kraja.

Svi novi klijenti su bile novoosnovane firme ili obrti.

Svaka firma, posebno kad se radi o tek osnovanoj, odnosno o firmi ili obrtu u osnivanju, potrebno je osim knjigovodstvenih usluga, a ponekad i advokatskih, također i firma koja će obezbijediti kvalitetan fiskalni uređaj i biti dugogodišnji partner. Upravo to je ono što je bilo ključno za dogovor affiliate saradnje.

Imao sam veoma pozitivno iskustvo sa firmom od koje smo nabavili fiskalnu kasu za podružnicu. Samo zbog toga sam rado preporučivao svim novim klijentima da upravo od njih nabave fiskalnu kasu.

Stara poslovica kaže: “Družba je družba, a služba je služba”.

Obzirom na moje pozitivno iskustvo sa firmom, odlučio sam da im pošaljem email sa prijedlogom da budemo njihov affiliate partner, te da svakom našem klijentu pomognemo da od njih kupe fiskalnu kasu, a zauzvrat da nam oni plate određenu proviziju.

Iz partnerske firme su to rado prihvatili i sada imamo jako dobru saradnju, na višestrano zadovoljstvo (njihovo, naše i naših/njihovih klijenata).

Velika dilema

Obzirom na klasični affiliate model poslovanja, odnosno da se sve radi online i cio proces počinje i završava online, za laika je možda malo teže da ovo razumije.

Postavlja se pitanje kako affiliate raditi offline?

Dokle god se na neki način može pratiti i upravljati procesom preporuke i nabavke, tu postoji mogućnost da se dogovara ovakav vid saradnje.

Sve firme po zakonu moraju imati fiskalnu kasu (osim izuzetaka pomenutih u propisima). Da bi nabavili fiskalni uređaj i izvršili proces fiskalizacije, mora se podnijeti određena dokumentacija i tu mi pomažemo da se klijent ne bavi administrativnim poslovima i ne gubi vrijeme na ono što je manje važno za njihov biznis.

Klijent bi tu fiskalnu kasu platio isto onoliko novca kao i da sam vrši nabavku, ali bi izgubio vrijeme na pronalasku firme, pripremu dokumentacije i slične suvišne poslove za njega.

Naše pozitivno iskustvo je urodilo jednom finom poslovnom saradnjom.

Kenan Omerspahić

Digitalni marketar koji od 2010. godine radi na raznim web projektima, a od 2013. godine i knjigovođa koji fantastično razumije poslovne brojke.

Komentariši